Binance Malaysia Review

Penafian: Ini bukannya nasihat kewangan. Pembelian matawang adalah pelaburan risiko tinggi. Sila membuat penyelidikan sendiri sebelum membuat keputusan untuk membeli apa apa bentuk matawang Crypto.

Artikel ini khas untuk mereka yang ingin untuk mengunakan Binance khususnya di Malaysia. Jika anda belum menpunyai akaun Binance anda boleh mengunakan link kami di sini untuk mendaftar. Binance adalah satu crypto exchange yand terbesar di dunia. Namun, exchange ini tidak mempunyai pejabat ataupun lesen untuk beroperasi di Malaysia. Anda masih boleh mengunakan Binance atas risiko sendiri.

Daftar akaun 

Mendaftar Binance

Langkah mudah pendaftaran adalah melalui aplikasi Binance yang boleh didownload di Appstore ataupun Playstore. Jika anda belum ada akaun, anda boleh mengunakan link ini untuk mendaftar.

Kepada masih ramai yang mengunakan Binance berbanding Luno

Kebiasaannya penguna mempunyai wallet di Binance ataupun Luno. Anda boleh mendaftar untuk Luno di sini

  • Fi ataupun Charges untuk setiap transaksi LUNO adalah 2% , ini bermakna jika anda membeli dan menjual sesuatu crypo anda akan kehilangan 4% pegangan anda.  Charges transaksi untuk Binance pula adalah 0.1%  amat jauh ketara perbandingannya.
  • LUNO hanya boleh menjual beli major stable crypto , cuma 4 atau 5 crypto setakat ini. Dengan Binance anda boleh jual beli lebih ribuan cryptos.
  • Bagi pendapat kami, LUNO adalah lebih sesuai untuk pegangan crypto jangka masa lama disebabkan oleh charges yang amat tinggi, dengan Binance anda boleh membuat pegangan jangka masa pendek ataupun panjang. Tiada salah ataupun betul, cuma bergantung kepada individu.

Verifikasi Binance

Langkah ini adalah wajib. Anda perlu verifi akaun anda terlebih dahulu. Penguna perlu menghantar kad pengenalan mereka dan gambar profile pengguna dengan fungsi camera di telefon pintar.

 

Cara untuk masukkan duit ke dalam Binance

Cara untuk masukkan duit ke dalam Binance adalah agak rumit berbanding Luno kerana exchange ini berpangkalan di Seychelles, bank Binance adalah di Amerika Syarikat. Namun ada beberapa cara untuk masukkan duit ke dalam Binance. Kebiasaan, penguna Binance akan membeli USDT (TETHER)  ataupun BUSD kerana matawang krypto ini telah di set 1 USD kepada 1 USDT. Setelah membeli USDT, penguna boleh membeli matawang krypto yang lain kerana charge Binance adalah amat rendah.

 Kad Kredit Debit Kad

Cara yang paling senang adalah mengunakan Kad Kredit. Tetapi, service charges dari pihak Binance dan Bank adalah mahal. Bank akan mengklasifikasi transaksi tersebut sebagai “cash advance”. So, pemegang kad kredit akan di charge RM20-30 bergantung kepada bank dah Interest harian. So cepat setelkan baki kad anda kalau sudah di charge untuk Binance.

 P2P

Cara P2P lebih digemari untuk mereka yang lebih berpengalaman kerana tiada service charge. Cuma harga USDT akan naik turun berbantung kepada keadaan market. Dengan fungsi p2p binance , anda boleh mencari penjual USDT dari Malaysia, dan membeli matawang ini dengan pengunaan online banking di Malaysia.

Bank Deposit (SWIFT)

Tidak digalakkan kerana wang kami banyak sangkut dengan cara ini.

Luno

Penguna juga boleh membeli crypto di LUNO kemudian transfer ke akaun Binance mereka. Sila beli XRP (Ripple) kerana charge transaksi  (GAS) untuk matawang tersebut adalah jauh lebih murah. Anda hanya akan kehilangan 2% service charge di LUNO.

 

 

Soalan Lazim

 

Adakah Binance sah di Malaysia? 

Tidak. Jika anda ingin mengunakan Exchange yang legal anda hanya boleh mengunakan LUNO.  Luno hanyalah satu exchange yang beroperasi di Malaysia dengan lesen dari Suruhanjaya Sekuriti.

Bolehkah Saya mengunakan Binance di Malaysia? 

Tentu Boleh , anda boleh mengunakan Apliskasi ataupun laman Binance selagi ada Internet

Adalah ia selamat untuk menjual beli Crypto di Malaysia? 

Trading crypto di Binance adalah 100% selamat, kecuali kalau exchange ini jatuh muflis ataupun mereka di gondam.

Adakah Binance mempunyai pejabat di Malaysia? 

Tidak , Binance tidak mempunyai pejabat di Malaysia.