Cara Menghalau Lipas

Lipas merupakan serangga yang sering dianggap sebagai hama rumah tangga yang dapat membawa pelbagai risiko kesihatan. Selain menjengkelkan, lipas juga diketahui dapat menyebarkan kuman dan bakteria yang dapat membahayakan manusia. Tabiat makan sambil memuntahkan kembali apa yang dimakan merupakan punca utama lipas dikenali sebagai serangga pembawa kuman. Secara tidak langsung, kuman yang memang berpunca daripada badan lipas akan tersebar ke tempat-tempat yang dikunjungi lipas seperti almari kabinet, kawasan dapur, meja makan dan kawasan-kawasan lain.

Mungkin ramai dalam kalangan kita kurang mengetahui secara mendalam mengenai kesan terdapatnya lipas di kawasan rumah. Masalah ringan seperti ruam, mata berair, dan gatal-gatal disebabkan lipas mungkin boleh diatasi dengan pengambilan ubat secara teratur. Namun, tahukah anda bahawa bakteria “Pseudomonas Aeruginosa” daripada lipas juga boleh menyebabkan masalah yang lebih serius seperti jangkitan pada salur kencing, keradangan pada badan, dan juga masalah pencernaan.

Oleh itu, amat penting untuk kita mengetahui beberapa kaedah yang efektif untuk menghalau lipas dari rumah. Berikut adalah senarai petua dan kaedah yang boleh anda cuba:

 1. Semburkan larutan air dan sabun

Umumnya, untuk kita membersihkan sesebuah kawasan, kita akan menggunakan sabun dan air. Sama juga halnya untuk menghalau lipas, anda boleh menggunakan larutan air dan sabun. Caranya mudah, campurkan air dengan sedikit sabun pencuci pinggan dalam botol sembur dan semburkan di kawasan yang selalu didatangi lipas. Sabun akan menghalang pergerakan lipas dan membantu mengawal populasi mereka.

 1. Daun pandan

Walaupun daun pandan sering digunakan dalam masakan dan bahkan bau daun pandan selalu dijadikan wangian, namun lipas tidak menyukai bau daun pandan. Letakkan daun pandan di tempat-tempat yang sering dilalui lipas seperti dapur atau stor. Cara ini bukan sahaja berkesan dalam mengusir lipas, tetapi juga memberikan aroma segar di rumah.

 1. Daun bay/salam

Daun bay atau salam juga dikenali sebagai pengusir lipas semula jadi. Letakkan daun-daun ini di dapur atau di kawasan yang sering dilalui lipas untuk mengelakkan kehadiran mereka.

 1. Lemon

Lemon bukan sahaja mempunyai kandungan vitamin C yang tinggi, tetapi juga boleh digunakan untuk menghalau lipas kerana bau sitrus dari lemon tidak disenangi oleh lipas. Gunakan kulit lemon atau perahan air lemon untuk menyeka permukaan atau tempat yang sering dihuni lipas.

 1. Serai wangi

Selain digunakan dalam masakan, aroma segar dari serai juga boleh membantu mengusir lipas. Serai wangi yang dicincang halus boleh diletakkan di kawasan yang sering mempunyai lipas. Bukan sahaja lipas, kebanyakan serangga lain seperti semut juga dapat dihalau dengan bau serai. 

 1. Timun

Timun juga boleh membantu mengusir lipas. Letakkan hirisan timun di tempat-tempat yang sering dihuni lipas. Anda juga boleh menggunakan air timun untuk membersihkan permukaan semasa membersihkan rumah.

 1. Buah pelaga dan kulit kayu manis

Rempah ratus sememangnya mempunyai banyak manfaat lain, termasuk dalam menghalau serangga. Campuran antara buah pelaga dan kulit kayu manis dapat digunakan sebagai penghalau lipas. Hancurkan buah pelaga bersama kulit kayu manis dan letakkan campuran tersebut di tempat-tempat yang sering dilalui lipas.

 1. Campuran soda bikarbonat dan gula

Sediakan campuran soda bikarbonat dengan gula dan letakkan di kawasan yang sering dihuni lipas seperti di dalam almari kabinet atau dapur. Lipas akan mengerumuni campuran tersebut kerana tertarik dengan bau gula. Tetapi, sekiranya lipas memakan soda bikarbonat, soda bikarbonat akan membantu untuk membasmi lipas.

 1. Aroma lavender

Sama halnya dengan bau pandan, aroma lavender sangat digemari oleh manusia. Namun, tidak bagi lipas yang membenci aroma lavender. Gunakan minyak esensial lavender atau bunga lavender kering dan letakkan di tempat yang sering dilalui lipas.

 1. Perangkap lipas

Cara semula jadi mungkin akan mengambil masa untuk menghalau lipas. Jadi, anda juga boleh memasang perangkap lipas di tempat-tempat yang sering dikunjungi lipas. Terdapat pelbagai jenis perangkap yang boleh dibeli atau dibuat sendiri menggunakan bahan-bahan yang ada di rumah.

 1. Baik pulih kebocoran air

Kawasan yang lembap merupakan tempat yang digemari lipas kerana ianya merupakan pusat pembiakan lipas. Pastikan untuk membaiki segera kebocoran air di rumah anda. Dengan memastikan kawasan anda selalu kering, anda dapat mengurangkan daya tarikan bagi lipas.

 1. Ubat gegat

Sekiranya kaedah semula jadi menghalau lipas tidak berkesan, anda juga boleh mencuba ubat lipas yang mengandungi sedikit bahan kimia. Jika masalah lipas teruk, penggunaan ubat gegat boleh menjadi pilihan. Pastikan untuk mengikuti arahan penggunaan dengan teliti dan menyimpan ubat di tempat yang selamat.

Dengan mengamalkan beberapa kaedah di atas secara konsisten, kita dapat mengurangkan masalah lipas di rumah. Jika cara semula jadi tidak berkesan, jangan risau kerana anda juga boleh menggunakan cara moden yang tetap menjaga alam sekitar. Menggabungkan beberapa kaedah di atas boleh memberikan hasil yang lebih efektif.  Adalah penting untuk diingat bahawa kebersihan adalah faktor utama dalam menghalau lipas. Tindakan pencegahan dengan menjaga kebersihan rumah dapat mencegah semut daripada kembali.