i-Lestari Pengeluaran RM500 sebulan dari KWSP

Berita baik, golongan yang memerlukan wang kecemasan boleh melakukan pegeluaran wang dari akaun 2 KWSP mereka berikutan susulan wabak Covid-19 yang merebak di Malaysia.  Rakyat Malaysia perlu mematuhi Restricted Movement Order (RMO) ataupun perintah berkurung bagi menangani wabak Covid-19.  Oleh itu ada pendapatan Rakyat yang terjejas dan mereka memerlukan wang dalam keadaan ini.

Kelayakan

  • Warganegara Malaysia ataupun Pemastautin tetap
  • Berumur bawah 55 tahan
  • Mempunyai wang di akaun 2 KWSP

Tarikh Permohonan i-Lestari

Penyumbang KWSP boleh mengeluarkan RM500 sebulan bagi tempoh 12 bulan ataupun 1 tahun.   Tarik permohonan i-Lestari KWSP bermula pada April 1 2020. Bayaran untuk i-Lestari bermula pada bulan permohonan dan akan disalurkan terus pepada bank penerima ahli KWSP secara berulangan selama 12 bulan. Terdapat 3 cara untuk membuat permohonan iaitu secara email , i-akaun, ataupun secara pos.

Pengeluaran wang dari KWSP diharap dapat membantu rakyat untuk memenuhi keperluan asas setiap bulan.

Cara Membuat Permohonan

Permohonan untuk i-Lestari boleh dibuat dilaman sesawang KWSP. Orang ramai dinasihatkan untuk hanya membuat permohonan dari Laman rasmi KWSP bagi mengelakan penipuan

https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login

 

Setelah anda berjaya login, click di bahagian withdrawal. Pilih New withdrawal dan type adalah i-Lestari.  Masukan nombor bank akaun dan maklumat pengeluaran anda

 

 

Jika anda tidak mempunyai ID ?

Buat masa ini , permohonan hanya boleh dibuat secara online dengan i-Akaun sajaha. Anda perlu membuat permohonan untuk i-akaun di cawangan LHDN yang terdekat.  Pemohonon juga boleh memcuba forgot User/ID ataupun password untuk memcuba mencari akaun mereka.

 

Apa itu Akaun 2 ?

Ada 2 jenis akaun untuk pencaruman KWSP. Akaun 1 dan Akaun 2.  Wang dari Akaun1 hanya boleh dikeluarkan apabila penyumbang KWSP sudah mencapai umur persaraan ataupun kematian dan kemalangan.

30% dari pencaruman KWSP akan masu ke Akaun2. Akaun2 adalah akaun KWSP dimana sebahagian wang boleh dikeluarkan bagi pengunaan seperi membeli rumah, dana perubatan, pendidikan sendiri atau anak-anak , pengeluaran umur 50 dan mengerjakan ibadah Haji.

Orang ramai dinasihatkan untuk membuat permohonan sendiri secara online ataupun secara pos, email ke laman rasmi KWSP dan bukannya dengan mana mana pihak ketiga bagi mengelakan penipuan.