Kasut Hiking Terbaik

Pihilan Kasut yang sesuai untuk hiking adalat amat penting bagi pendakian yang selesa dan nikmat. Senarai ini mengandungi kasui terbaik untuk hiking dan pendakian gunung.

 

Brooks Cascadia 17

Sesuat untuk Tanah basah, Batu Licin, trek berlumpur, tar, denai berdaun dan sebagainya. Kasut ini adalah amat ringan sahaja pada 289gram . Dari segi bahan pembuatan, kasut ini diperbuat dari bahan yang mudah kering , sesuai untuk trek yang  basah. Kasut ini juga mempunyai lubang air, dimana kasut cepat menjadi kering walaupun selepas meredah sungai.  Mempunyai pilihan merah jambu, jingga. Kasut ini juga sesuai untuk mereka yang mempunyai tapak yang luas. Mempunyai 5 jenis pilihan warna dan pilihan untuk perempuan dan lelaki.

 

 

Asics Trabuco 10

Kasut legend ini sesuai untuk semua jenis permukaan. Termasuk jenis trek yang berbatu , licin, redang sungai , tanah merah dan berbagai jenis permukaan. Kasut ini adalah antara yang terbaik untuk hiking dan jogging. Jenama yang diyakin dan terbaik, insole-nya adalah lembut dan selasa dipakai. Cengkaman adalah padu, dan cusioning adalah selasa.  Rekaan dan design dan warna juga amat menarik.

 

Asics Sonama 7

Versi lelaki. Sesuai untuk mereka yang suka lari trail yang panjang. Direka dengan cengkaman yang bagus untuk pelbagai permukaan. Outsole memang berfungsi dan memberi perlindungan yang baik. Kasut adalah ringan dengan insole yang selesa. Kasutnya agak ringan pada 308gram.

 

Asic Fuji Lite 

Direkaan berdasarkan Pokok di Gunung Fuji. Kasut ini mempunyai versi untuk Lelaki dan perempuan. Beratnya adalah amat ringan pada 264 gram. Sesuai untuk digunkan pada permukaan berlumpur dan pendakian yang sederhana teknical.  Asic Fuji Lite direka dengan mempunyai system peranginan yang baik. Kasut ini agak ringan sesua digunakan untuk pendakian yang sederhana teknikal. Tidak sesuat untuk kawasan yang berbatu padat.

 

 

Salomon Ultra Glide

Mempunyai cushion yang padu dan sesuai untuk ultra trail running. Kasut ini amat selesa dan beratnya adalah lebih kurang 289g untuk lelaki dan perempuan.  Kasut ini direka khas untuk pelarian jarak jauh seperti ultra trail running.

 

North Face  Ultra 111

 

North Face Ultra 111 adalah lebih berat dalam lingkungan 1.13 kg.  Kasut ini mempunyai PU coating dan ia adalah kalis air. Outsole-nya memberi cengkaman yang baus. Sesuai untuk hiking, jogging. Kasut adalah agak lebar dah sesuit untuk mereka yang mempuyai kaki yang lebar.

 

Kampung Adidas

Tidak dapat dilupakan Jaguh Kampung Adidas dari zaman dulu-dulu. Kasut ini digunakan oleh penoreh getah dan sesuai untuk hiking dan treking.  Sesuai digunakan dengan stoking tebal. Ada yang sesuai dengan kasut ini ada juga yang tidak sesuai , bergantung kepada selera hikers sendiri. Kasut ini sesuai untuk trekking air and jenis berlumpur and batu licin.  Gripnya memang padu, tetapi mungkin rasanya agak keras dan berat.  Namun dari segi kosnya, kasut ini amat murah sekali.