Program Bantuan Rakyat 1 Malaysia

BR1M (Program Bantuan Rakyat 1 Malaysia) yang dijangka akan diberi pada tahun 2017 ini telah mencetuskan pelbagai spekulasi mengenai rangka kerja yang dijalankan oleh Kerajaan Malaysia. Ini termasuklah affidavit, akaun, dan registrasi mengikut kehendak orang ramai di Malaysia. Kategori bagi pengusaha dengan pendapatan pokok yang rendah adalah apa yang diuraikan dalam BR1M 2017 ini. Selain itu, BR1M ini turut dilengkapi dengan latihan tertentu bagi membantu golongan di paras keserdahanaan yang rendah dalam meningkatkan pendapatan mereka dengan menghadiri latihan itu. Pelaksanaan skim insurans perkhidmatan kesihatan juga disertakan bersama Bajet 2017 bagi memudahkan orang yang kurang lebih dalam kategori kesederhanaan rendah dapat menjaga kesihatan mereka.

Semakan Status BR1M 2017

Semakan BR1M secara atas talian akan memaparkan beberapa status permohonan yang telah dibuat oleh mereka yang sering memantau portal BR1M, contohnya:

Penerimaan: Proses semakan dan verifikasi kelayakan bagi pemohon akan mengambil masa lebih kurang 2 bulan. Permohonan yang belum disemak semasa pemohon belum mengemaskini data mereka akan menerima surat makluman untuk mengemaskini data mereka melalui borang yang ada dalam portal BR1M iaitu Borang Rayuan Mengemaskini Maklumat Peribadi. Mereka akan menerima jawapan TIDAK LAYAK sekiranya mereka gagal membuat borang BR1M mereka dengan lebih terperinci bagi memudahkan proses itu tidak memberatkan pegawai yang menyemaknya.

Kelulusan BR1M

  1. Lulus: Kelulusan bagi pemohon akan dikira apabila mereka mendapat alasan keras bahawa permohonan mereka telah disemak dan mendapat taraf yang telah diluluskan atau status mereka adalah berjaya untuk menerima BR1M.
  2. Tidak Lulus: Berlawanan dengan Lulus, pemohon akan menerima Permohonan Tidak Berjaya atau Tidak Lulus dan ini tidak memerlukan pengesahan 3 rangka iaitu (Tanggungan Perlu Pengesahan / Maklumat Pendapatan Pemohon / Pasangan) dibuat oleh pemohon di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Maklumat-maklumat tambahan bagi permohonan rayuan hanya boleh dibuat di Cawangan LHDNM sahaja.
  3. Status Kredit Tidak Berjaya: Mereka yang mendapat maklumat status kredit tidak berjaya bersama dengan surat percetakan makluman gagal kredit bewarna hitam putih perlulah menghadirkan diri mereka ke cawangan bank BSN yang terdekat bagi membolehkan mereka membuat penunaian baucar bersama surat makluman itu.
  4. Membuat semakan lanjut mengenai kelulusan BR1M boleh dibuat secara e-Mail iaitu di laman br1m@treasury.gov.my dengan nama penuh pemohon dan nombor kad pengenalan yang betul. Selain itu, mereka juga boleh membuat semakan telefon iaitu di talian 03-8882 4565 / 03-8882 4566 (Kementerian Kewangan Malaysia) dan 1-800-88-2716 (Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).
  5. Teknologi baru membolehkan pemohon untuk membuat semakan secara atas applikasi. Dua jenis platform yang telah direka khas oleh orang ketiga dalam kegunaan Android dan iOS membolehkan mereka membuat semakan dengan mudah. Perkara yang boleh disemak ke dalam applikasi tersebut adalah status rayuan, semakan status permohonan, semakan status borang, dan status penghantaran borang.

Applikasi Mobile Sebagai Salah Satu Langkah Penyemakan

Pemohon perlu melihat App Store dan Play Store sebagai salah satu cara Semakan BR1M. Apabila Laman Utama telah dipaparkan di kotak skrin, mereka boleh membuat semakan atas tab yang tertera.

Peringkat Dalam Mendapatkan BR1M

Pembayaran bagi kelompok dan kumpulan adalah berbeza dan mengikut apa yang telah ditetapkan iaitu pembayaran secara aturan yang telah dibuat oleh kerajaan. Pembayaran peringkat kedua akan dibuat pada 5 Jun 2017 kepada mereka yang telah meraih BR1M semasa peringkat pertama tempoh hari. Pemohon yang telah membuat permohonan rayuan akan menerima pembayaran mereka pada 17 Jun.

Agensi Dan Sumber

Kelayakan pemohon untuk membuat semakan bersama agensi atau sumber yang lain adalah tertakluk di bawah Kementerian Kewangan Malaysia.