Senarai tempat camping campsite mengikut negeri di Malaysia

Senarai tempat camping berkhemah mengikut negeri di Malaysia. Senarai ini lebih mesra keluarga dimana parking tidak terlalu jauh , tak perlu hiking berjam jam,  tidak perlu redah hutan dengan 4WD. Senarai ini juga sesuai untuk mereka yang hanya ingin menyewa tapak khemah dan sudah mempunyai peralatan asas seperti khemah, stove dan sebagainya.

Kawasan yang popular untuk camping dan berdekatan Kuala Lumpur adalah di Janda Baik dan Hulu Langat. Kebiasaanya kalau kawasan yang popular kena booking 1 bulan awal. Bagi yang nak camping last minute boleh juga memcuba kawasan yang lebih jauh seperti Slim River, Tanjung Malim dan sebagainya.

Untuk waktu Covid-19 , aktiviti bermalaman tidak dibenarkan di kebanyakan kawasan perkhemahan awam seperti taman rimba, taman negeri. Oleh itu mereka yang berminat dinasihatkan utnuk hubungi pihak pengurusan dahulu untuk mendapatkan status terkini.

 

Bekok , Segamat
Bekok , Segamat. Kredit Mohamad Zulhelmy

Kuala Lumpur

Kawasan ini biasanya mempunyai hutan yang nipis ataupun kurang tebal. Walaupun kekurangan wild factor,  tempat ini sesuai untuk mereka yang baru berjinak ataupun family camping.  Kawasan amat dekat dengan Kuala Lumpur dan bandar besar di Lembah Klang

 

Kepong

 

FRIM 

Maksima 80 orang , kemudahan termasuk tandas, gazebo, campfire, dan dapur

Jalan Frim, Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia, 52109 Kuala Lumpur, Selangor

03-6279 7000Tel : 03-6279 7592 / 7649 / 7677

 

The Nest-Maeps-Serdang

Tiada sungai tetapi ada kolam dan aktivi yang sesuai untuk kanak kanak dan keluarga.

https://www.facebook.com/GACNEST/

 


Selangor

 

Semenyih/Broga

 

Broga Bliss Eco Garden

013-388 7888

Tempat ini memang sah glamping. Kemudahan semua atas dan cun giler. Kawasan ini terletak berhampiran dengan Bukit Broga tidak jauh dari Kuala lumpur dah sesuai untuk keluarga. Minimum orang 10.. RM35 seorang.

https://www.facebook.com/BrogaBlissEcoGardenSdnBhd/

 

Asli Farm Resort (Ulu Semenyih) 

013-398 3382

Tempat ini berdekatan dengan Sungai Tekala. Cuma tapak perkhemahan amat kecil, harga mahal dan banyak tahi anjing , anjing liar. Khemah semua berbau anjing. Terdapat satu kolam air yang bersih terus dari bukit di mana anak anak boleh bermain.

 

Broga Leisure Homestay

Ada kolam renang, taman permainan. Lokasi tidak jauh dari Kuala Lumpur dan bersesuaian dengan mereka yang baru belajar camping.

+60 16-355 9067

https://www.facebook.com/brogaleisurehomestay/

 

Batangsi River Waterfall (agak mencabar kena masuk jalan tidak berturap)   

TIada line telefon, kena masuk dalam hutan. Wildcamping , mungkin kurang sesuai untuk pemula.

Aslanz +60176097269/+60176887969

 

Yaka Campsite

Lenggeng/Broga. Permandangan cantik, ada zoo untuk haiwan tetapi tiada sungai.

https://www.facebook.com/yakacampsite/


 

Kemensah

Kawasan Kemensah adalah di dalam Lembah Klang dan terletak berhampiran di Zoo Negara. Tempat ini amat dekat dengan bandaraya Kuala Lumpur . Kualiti air kurang memuaskan ,bertakung/lambat dan kurang jernih mungkin kerana berdekatan dengan bandar. Kurang wild faktor tetapi sesuai untuk beginner

 

Village river hill

012 6500980

Hanya untuk booking minima 10 orang

 

Kemensah Valley

012-327 0679

Tapak lebih kurang RM20.


Ulu Yam

Ulu Yam tidak jauh dari Bandar Kuala Lumpur.  Oleh itu, kawasan ini menjadi popular untuk perkhemahan pada hujung minggu

 

Hutlista 2 

6017-2761680 (Whatsapp,  Telefon)

Popular kerana amat berdekatan dengan kasawan Lembah Klang. Tempah awal kerana populariti.

 

Rimba Kalong Eco Resort 

0162907068

https://www.facebook.com/RimbaKalongEcoResortUluYam/

 

GIBS ECOTOURISM RESORT

Review dulu tandas tidak memuaskan. Harap pihak penguruskan sudah memperbaiki

+60 10-442 1312

https://www.facebook.com/gibsecotourismresort/


Batang Kali

 

Kem Lembah Genting

Tandas kurang memuaskan. Sungai cantik dah jernih. Tapak Rm15 semalam, RM5 seorang untuk yuran masuk

019-981 6829

 

 

Tanah Desa Kelana,Batang Kali

Agak wild camping. Tiada bekalan elektrik. Sampah kena bawa keluar sendiri.  Hanya 2 tandas dan 2 bilik mandi.  Kualiti sungai terbaik.

Amir – 0162933329

https://www.facebook.com/desakelanaecoventure/


Hulu Langat 

Daerah ini juga popular untuk perkhemahan dan terletak di lingkungan Lembah Klang. Amat dekat dan sesuai untuk mereka yang baru berjinak dengan aktiviti perkhemahan. Antara kawasan popular perkhemahan adalah di Sungai Congkak, Sungai Langat dan Pangsun. Bagi mereka yang tidak dapat booking area Janda Baik, boleh mencuba di sini untuk last minute booking kerana banyak tempat camping baru di area sekitar sini.

 

Pusat Rekreasi Sungai Congkak (Awam)  03-5513 2000  DITUTUP Sementara

Kemudahan hanya Gazebo dan tapak perkhemahan. Tandas kurang terjaga. Tiada power plug dan bekalan elektrik

Batu 20, Jalan Sungai Congkak, Kampung Padang, 43100 Hulu Langat, Selangor

 

Congkak Eco Resort (Persendirian) 

017-309 0190

Berhampiran dengan Pusat Rekreasi Sg Congkak

Congkak eco resort, Bt 20 1/2 jln sg congkak,kg padang

 

Lui Farm Resort

Pn Ain  0137928377

 

 

Sifu Area SG Congkak

019-601 1064

Sg Congkak,Hulu Langat
Hulu Langat, Selangor, Malaysia 43100

 

 

Lubok Manggis Cottage

Berdekatan Pangsun.

+60178890001

 

 

Kem Latihan & Rekreasi Sungai Congkak

016-3948400

Ada tempat toilet dan shower. Bekalan plugpoint semua ada. Kemsite bersih dan terjaga. Cuma tapak kem agak kecil di kawasan padang. Hanya ada satu sungai kecil di kawasan ini yang agak kecil dan deras

https://www.facebook.com/kemcongkak/

 

Hammock by the river 

Kawasan baru oleh onwer Eddie.

012-940 1174 (Eddie putra)

https://www.facebook.com/hammocksbytheriver/

 

 

Hulu Langat Home Stay Eco Farm Campsite

+60122022908

Terletak di kaki Bukit Perez, Hulu langat. Cuma tempat ini agak kecil dan sesak. Terdapat satu kolam ikan dimana anak boleh bermain tetapi saya kurang suka kerana air bertakung. Cuma pendapat saya.

https://www.facebook.com/HuluLangatHomestayEcofarm/

 

Moonkiss Camp Site

0137734957 (Zamri), 01155523237 (Wani) , 0194697062 , 0172669200

 

UbiPadi Leisure

Bayaran Rm25 seorang sekali masuk tiada had berapa malam. Boleh memilih camping di tasik, bukit atau dekat tandas.  Tiada sungai tetapi ada kolam renang

https://www.facebook.com/ubipadi/

 


 

Kuala Selangor

 

Kuala Selangor Cabin Camp

KSCC  019-481 4845

Tiada hutan di sini tetapi banyak kemudahan seperti tempat permainan kanak-kanak, petting zoo dan aktiviti untuk kanak-kanak ataupun dewasa. Resort style camping

 

 

Rawang

 

Taman Eko Rimba Komanwel camping (Awam)

Amat popular oleh itu booking awal disyorkan. Tapak perkhemahan adalah amat luas. Had Maksima 75 Orang

+60 17-363 7215 Encik Halil (Whatsapp , Telefon)

https://www.facebook.com/tamaneko.rimbakomanwel

 


Hulu Selangor

 

Refreshing Springs Resort( Swasta) 

60 19-253 5988

Ada kolam air panas, air sungai , kemudahan seperti tandas terjaga. Selain itu, terdapat penginapan lain seperti chalet dan kondo

Mukim Sungai Gumut, Kampung Gumut Tambahan (50.68 mi)
Kalumpang

 

Tuahku di sini 

013-508 8818

Besebelahan satu sungai dengan Refreshing Spring Resort dan Pasir Puteh Resort. Harga amat berpatutan

Jln Sg inki, Kg Pasir Putih, Kalumpang

https://www.facebook.com/Tuahku-Di-Sini-Official-106070827853243/

 

Pasir Puteh Resort, Kalumpang 

03-6049 1969  ,  +6013-532 6528

https://www.facebook.com/pasirputehresort/

 

The NAHARA Kalumpang Resort & Camsite

Walk in

 


Klang

Angler Resort, Pulau Indah

Sesuai untuk keluarga yang suka memancing. Tandas, parking ada, kawasan selamat dan dipagar. Masuk tempat ini agak mencabar, jalan pasir tidak berturap lebih kurang 20 minit. Lokasi lebih kurang 40 minit dari Klang.

Satu khemah RM15, RM5 satu joran

018-3902087(Pn Ummi)


 

Pahang

 

Janda baik (Bentong) 

Camping dekat Janda baik sesuai untuk beginner dan yang berkeluarga ataupun Glamping kerana tidak jauh dari Lembah Klang. Kebanyakan lokasi di sini adalah kawasan resort ataupun kawasan persendirian yang menyediakan semua kemudahan asas seperti dapur, lampu tiang, power point, tandas dan surau. Campsite tidak perlu jalan jauh dari parking , hutan tidak terlalu tebal, cuaca yang dingin dan berdekatan dengan sungai. Cuma kawasan ini paling popular untuk camping dan biasanya penuh di minggu percutian. Booking awal disyorkan. Jika tempat popular sudah penuh, anda boleh mencuba senarai yang palih bawah, cuma ada sesetengah kawasan adalah pengusaha chalet dan kurang bersesuaian untuk camping

 

Zaini Guest House Janda Baik 

 012-961 8892

Kemudahan semua dijaga rapi Chalet, campsite, tandas . Rumput semua dijaga rapi

 

ABC Campsite

+60 13-388 0158 (Whatsapp , telefon)

Terdapat dua tapak di sini. Tapak A dan Tapak B. Tapak A berumput, Tapak B berpasir tetapi bawah pokok.

https://www.facebook.com/CampABCJandaBaik/

 

 

 

Riverside Janda Baik

60199483100

https://www.facebook.com/riversidejandabaik/

 

 

Sungai Kuali Camp Site   

Kampung Chemperoh janda baik

0143308874 (Amri)
0139620089 ( Hj Alman)

https://www.facebook.com/sungaikualicampsitebest/

 

Santai Riverside 

012-921 3009

 

 

RUANG at Janda Baik  Whatsapp +6019-219 6409

13, Kg Sum Sum Hilir (27.01 mi)
Kampung Janda Baik

 

Laman Tahza Janda Baik 

Check in 2pm , check out 12pm

012-203 0078

Kemudahan termasuk kolam dan bedekatan dengan sungai.

 

Cherry Chalet 

Terletak di kawasan yang agak dalam di Janda baik. Sungai di hulu janda baik,  best sebab kamu yang mandi dulu.

 017-9829381

https://www.facebook.com/cherry.chalet.7

 

Tanjung Hills 

+60 17-210 1322 (Whatsapp)

LOT 25731, Kuala Lurah, Janda Baik

 

 

Kuala Lurau Camp Chalet  (KLCC)

014-233 6705

 

 Teratak Kak Ju campsite

 017-689 5687

 

Benus Valley Janda Baik

60179792864

 

Mak Lang Campground

Feedback yang baik dari para campers. Bagi yang tak suka sesak sangat..tempat ini nampak memang luas.

+60 19-822 3923 En. Haniff

https://www.facebook.com/MLCJB/

 

Erya By Suria

Hotel ini juga menyediakan tapak untuk camping. Bersebelahan dengan Camp ABC.  Kurang sesak berbanding ABC

https://www.facebook.com/eryabySuriaJandaBaik/

+60378064752/ +6092210200

 

Kepayang Chalet

https://www.facebook.com/Kepayang-chalet-campsite-381022962077394/?ref=br_rs

+60193052435

 

Chalet komo

https://www.facebook.com/chaletko/

60192955449

 

Frieden Campsite Janda Baik

Port baru. Tiada review.. bagi yang tak dapat book tempat di Janda Baik,  boleh cuba

+60183564193 (Boy) +60173792072 (Finas).

 

Ena’s place 

https://www.facebook.com/enasplacejb/

60192989818

 

Chalet Z gtg

60173843657

 

Tams Chalet

https://www.facebook.com/tamschalet/

0123556036

 

Chalet Sri Kundang

https://www.facebook.com/Chalet-SRI-Kundang-268888153444363/

0179233523

 

Mamapapa

0193688594

 

Teratak kabung

60126137344

 

Casaria

0187761860

 

Inap Desa Chalet

0199561906

 

Kuala Chemperoh Chalet

0129049962

 

Chalet Sheliza

0199154831 / 0199825615

 

D’Lampin

0179241841

 

Villa Damia

0196574084

 

Nuang Homestay

0145008943

https://www.facebook.com/Janda-Baik-Nuang-Homestay-171340196393525/

 

Pulau santap chalet

0179238720

 

Riverstone

0122211491

 

Maninjau chalet

0193040303

 

Nur Hidayah Guesthouse

0192109906

 

Teratak fathi

0142442700

 

Rafael’s Dream Homestay

0127342072

 

TodokAnis Homestay 

01127212856 / 0172583062

 

De Wangi Pandan 

01119715141

 

Janda Baik Deesana 

01110292859

 

Have2

0162410862 /
0136803600

 

Chalet Teratak Inoi 

0172969536

 

KUBANG PINDAH CAMPGROUND & CHALETS 

0169083413 / 011-27724564 /0182824563

 

I-NAI GREENVILLE

0108907292

 

 

https://www.facebook.com/Frieden-Picnic-Campsite-Janda-Baik-Pahang-105566641310825/


 

Bentong  (sebelah Lata Hammer)

Kebun Ayah Campsite 

019-355 2924

https://www.facebook.com/kebunayah/

 

Bentong Lucky Farm 

019-698 9626


Fraser Hill

 

Tapak Khemah Laman Gasing (Puncak Inn) 

Power point, Toilet semua ada. Cuma tiada wild factor

09 362 2195 (Yana)

Public Campsite (Percuma) 

Tiada kemudahan, tandas awam 500 meter dari tapak perkemahan. Google “Fraser Public Campsite”

 

Tapak Khemah Pine Trail (Percuma) 

Terletak besebelahan Istana Sri Pahang. Tiada air paip

 

Tapak belakang Smoke  House

Ada air paip tiada tandas. Kawasan agak berlumpur

 


Karak

 

Air Terjun Sg Dua ,  Lata Khong Karak Pahang

+60 17-246 4153 Tok Batin Yunus

Tapak ini diuruskan oleh orang asli. Agak wild dan kurang sesuai untuk beginner. Kos lebih kurang RM25 seorang semalam, kemudahan cuma tandas. Kurang sesuai untuk mereka yang baru start camping. Tiada sinki , tiada bekalan elektrik plug point. Tandas kena harung air ke sebelah sungai. Tiada lampu di tapak perkhemahan.  Tapak perkhemahkan mempunyai batu kecil tajam. Laluan ke tapak akan ditutup pada 12 malam.


Raub

 

Lata Lembik (awam) 

Kemudahan tandas kurang memuaskan.

09-369 7892

https://www.facebook.com/LataLembikRecreationPark/


Cameron Highlands

 

Kem Site Sg Pauh Camping (Awam) 

Cuaca sini memang best.. tapi bawa banyak sedikit baju sejuk.. sebab malam memang confirm macam camping kat oversea.

05-491 1384  (Pejabat Hutan Daerah Cameron Highland)

Booking: http://forestry.pahang.gov.my/  Booking sini semua penuh..kena cuba nasib 6 bulan advance.

 

Pine valley villa cameron highland

Port baru camping, cuma kurang natural. Kos diangarkan RM30 satu khemah semalam.

https://www.facebook.com/pinevalleyvilla/

 


 

Genting Highlands

AWANA Genting Campsite, Genting Highlands
Tiada sungai ataupun air terjun tetapi pemandangan yang menarik dan cuaca yang sejuk dan nyaman. Kemudahan asas lain semua ada dan terjaga

enquiry.campx@gmail.com

 


Kuantan

Campstay Sungai Lembing 

012-252 4961

https://www.facebook.com/CampstaySungaiLembing/

 

Air terjun sg pandan (Panching)  016-922 4777

 

Cherating Payung Getaway Campsite & RV Park
011-2380 2900
Feedback dari kawan kawan tempat ini memang best dan popular. Kalau ada nasib nak mencuba.
Jalan Kampung Cherating Lama Balok, Kampung Cherating, 26080 Kuantan, Pahang

Telok Chempedak Kaki Bukit 

6011-5634 5607

https://www.facebook.com/pg/Kaki-Bukit-Campsite-110345267010293/

 

Kem Nemo (Berserah)   

010-657 9468

Tapak yang dijaga rapi, besar

https://www.facebook.com/kemnemo2019/

 

Pusat Rekreasi Air Balok (Awam)

Perak 

 

Tanjung Malim/Slim River

Risda Eco park Ulu Sim

Whatapps : 019-424 7376

Kawasan perkhemahan berumput, Check in 10am, check out 4pm.  Barang mentah boleh beli dari pekan yang berdekatan

Ladang Risda Ulu Slim ,35800 Slim River, Perak

 

Teratak Riverview Tanjung Malim

013-533 5033

 

 

Tok Bak Campsite- Where Human meets nature

012-219 8946

https://tok-bak-resort.business.site/

 

Bernam Nature Hut

Lebih kurang RM20 untuk dewasa dan RM10 untuk kanak kanak.  Parking dengan tapak perkhemahan kena cross jambatan gantung.  Kemudahan termasuk tandas, plugpoint, kitchen

012-327 0146

https://www.facebook.com/BernamNatureHut/

 

 

Gopeng

 

Rock Garden Camping Resort 

019-380 6630 (Whatsapp)

https://www.facebook.com/rockgardenresort/

 

0172151049 (razif)

Kemudahan asas seperti toilet, plugin, dapur & sinki, firepit dan berdekatan dengan sungai. Parking dekat dengan campsite.

https://www.facebook.com/outworldrafting/

 

 

Rex Pubg Camp

019-833 6447

Tapak camping, dan juga aktiviti lain seperti white water rafting

https://www.facebook.com/rexpubgcamp/

 

 


Tapah

 

Draco Nature Camp (Swasta)  Had Maksima 20 -30 orang sahaja

+60 19-228 9042 (Whatsapp, telefon) Jai

Feedback, kawasan ini dijaga rapi oleh owner Jai.

Batu 7, Kampung Asli Sungai Cincin, Chenderiang, (103.08 mi)
Tapah, Malaysia

 

 

Lumut  Teluk Senangin

Dataran Senangin 2

En. Yusoff 017-5416728


Batu Kurau (berdekatan Taiping)

Uzeerputeh Campsite

014-731 2011

Sempeneh Riverfront Chalet 

https://www.facebook.com/sempenehriverfront/

 


Sungai Siput

 

Kg. Gepeh Hulu, Pos Kuala Mu

En. Saidin Bin Ismail 019 4117281

https://www.facebook.com/Kualamu/

 


Gerik

Area ini memang jauh dari Lembah Klang.  Lebih kurang 4 jam dengan kereta

 

Denai Kabus

019-5261775

https://www.facebook.com/denaikabusofficial

 

 

ABC-Air Beruk Campsite

+60 17-367 5447

https://www.facebook.com/ABCAirBerukCampsite/

 


Lenggong

Hulu Perak , berdekatan Gerik.

 

Masbro Hidden Village

RM50 per head… boleh contact owner dia

0123775005

https://www.facebook.com/pages/Masbro-Hidden-Village/

 

 

Kuala Kangsar

 

GreenStoneCamsite  , Ulu Kongsorr

Port baru di Kuala Kangsar. Tiada review so far

https://www.facebook.com/GreenStoneCampsite/

012-724 8494

 


Negeri Sembilan

 

FarmVille Retreat

012-309 5637

Sesuai untuk mereka yang baru berjinak dengan aktiviti camping. Terletak tidak jauh dari bandar Seremban. Cuma ada kolam dan petting zoo , tiada sungai

 

Jelebu (Titi)

Taman Negeri Kenaboi (Awam) 

06-765 9849

Tempat cantik, sungai yang bersih, kena pandu lebih kurang 1 jam dari pekan TITI ataupun boleh sampai dari Hulu Langat. Cuma agak wild camping, tiada bekalan elektrik, tiada siini. Masuk ke tempat ini jalan semua tidak berturap. Kemudahan kurang memuaskan. Tandas kotor rasanya. Tetapi harga amat berpatutan. RM5 seorang (update 2019)

Mereka yang tidak mempunya 4WD perlu menyeberangi jambatan gantung untuk ke tapak perkhemahan. Tiada troli disediakan.

 

Kenaboi Adventure Camp (Private) 

013-310 1581

https://www.facebook.com/Kenaboi-Adventure-Camp-295924110794856/

Tiket kem (per entry)
➡️Baby ke 6 tahun : Free
➡️Darjah 1-6 : RM5
➡️Ting 1 – dewasa : RM10

🚩 Tapak tepi sungai ke tapak biasa?
👉 Tapak river view:(per tapak)
Rm 90.00 : 2h 1m
Rm 120.00 : 3h 2m

👉 Tapak biasa:(per tapak)
Rm 50.00 : 2h 1m
Rm 90.00 : 3h 2m

Slip deposit Rm100
Public bank : 3984293221
Kenaboi adventure enterprise
Balance boleh bayar cash di kem

📍Check In 12.30pm
📍Check out 2.00pm
📍Kemudahan : Surau, toilet, sinki
📍Plug point : 7pm – 6am
📍Campfire ✅ Bbq ✅

 

Glamping Konkoi , Kenaboi 

https://www.facebook.com/glampingatkongkoi/

Tempat ini juga menyediakan tapak perkhemahan.Facilities semua terbaik, tip top macam hotel. Cuma harga untuk camping RM50 seorang.  Kalau lebih 10 orang harga boleh dikurangkan

+60 12-708 5260

 


Port Dickson  

H&M campsite (Swasta)

013-722 5633

Popular di kalangan campers. Pantai Persendirian. Check in start pukul 12 tgh hari dan check out pun pukul 12 tgh hari. Kemudahan termasuk Tandas

https://www.facebook.com/hncampsite/

 

CAMPSITE PANTAI SRI PURNAMA (di bawah Majlis Pembandaran Port Dickson) 

Beach view camping di Port Dickson. Toilet bersih. Kos lebih kurang Rm6 seorang.

012 5723800 (Enzik Zaini) , 0192308277, 012 3503414

 

Kuala Pilah

Hutan Lipur Ulu Bendol   Awam

+6064811036

Kemudahan kurang memuaskan. Cuma tempat ini kadang kadang terlalu banyak orang dan kotor. Antara aktiviti lain adalah pendakian Gunung Angsi

 


Tampin

Hutan Lipur Batu Maloi  

Tel : +60 10-256 8685 Shiha  https://www.facebook.com/RNRAdventures/

Dibawah Perhutanan Negeri Sembilan. Rasanya tapak dijaga oleh kontraktor swasta. Semua kemudahan dijaga dengan rapi dan bersih. Cuma sungai di sini kurang cantik dan ada anjing yang berkeliaran , kena jaga sampah dan makanan. Mereka yang berminat boleh juga membuat aktiviti caving dan hiking.

 

 


Johor

Segamat (Bekok)

Kak Ros 0196599316

Takah Pengkoi, Kemudahan seperti surau,tandas, singki, parking agak dekat.

 


Mersing

Pasir Lanun Camp & Chalet

60 13-290 8455

https://www.facebook.com/pages/category/Tour-Agency/Pasir-Lanun-Camp-Chalet-260843820611765/


Kota Tinggi (Desaru)

 

Tiger Base Camp  (TBC) 

Perkhemahan di tepi pantai. Kawasan perkhemahan yang luas dan selasa. Popular di kalangan warga Johor. Cuma kena redah offroad sikit tanpa mengunakan 4wd untuk ke kawasan ini.

Whatsapp +6019-713 7627

Edham beach house Sedeli, Kota Tinggi

https://www.facebook.com/Tiger-BaseCamp-TBC-110598144093714/

 

Jason Bay Beach Resort 

Kampung Sungai Gading, 81900 Kota Tinggi, Johor

017-680 0321

 


Pulau Pinang (Penang)

Balik Pulau

The Hill Relaxing Camp 

Terletak di atas bukit. Pemandangan memang indah pada waktu Malam

012-473 1037

https://www.facebook.com/hillcamping/

 

Hill Side Retreat 

Tempat baru dibuka di Bukit Bendera. Lokasi cantik.. tiada sungai.. agak kecil kerana terletak di bukit.

https://www.facebook.com/hillsideretreatpenang/

 


Kedah

UDA SEDIM Camp & Recreational Site

RM 15 seorang, + RM 3 parking

https://www.facebook.com/UDA-SEDIM-Camp-Recreational-Site-100167291766575/

 


 

Perlis

Taman Rekreasi Bukit Jernih

 

Tmn Eko Rimba Bukit Ayer

RM4 untuk dewasa, RM 2 untuk kanak-kanak. Malam ada lampu , tandas, surau,air terjun.

En qhatib 014-5234301

 

 


 

Terengganu

Pulau Kapas

 

Loko-Loko

014-516 3637

 

Longsha campsite

019-966 2968  Apis Longek

https://www.facebook.com/longshacampsite/

 

Harmony campsite

TEL : (09) 618 1976

 

Pulau Redang

Redang Campsite

https://www.facebook.com/redangcamp

 

Pulau Perhentian

 

Orangutan Campsite  012-315 4789

https://www.facebook.com/oranghutancamp/

 

Awatif Campsite  6018-290 9535

https://www.facebook.com/Awatif-Campsite-Pulau-Perhentian-848993561949745/

 

RainForest Camping Perhentian Island Malaysia

https://www.facebook.com/people/Rainforest-Camping-Perhentian/100009806824806