Senarai tempat camping campsite mengikut negeri di Malaysia

Senarai tempat camping berkhemah mengikut negeri di Malaysia. Senarai ini lebih mesra keluarga dimana parking tidak terlalu jauh , tak perlu hiking berjam jam,  tidak perlu redah hutan dengan 4WD. Senarai ini juga sesuai untuk mereka yang hanya ingin menyewa tapak khemah dan sudah mempunyai peralatan asas seperti khemah, stove dan sebagainya.


Kawasan yang popular untuk camping dan berdekatan Kuala Lumpur adalah di Janda Baik dan Hulu Langat. Kebiasaanya kalau kawasan yang popular kena booking 1 bulan awal. Bagi yang nak camping last minute boleh juga memcuba kawasan yang lebih jauh seperti Slim River, Tanjung Malim dan sebagainya.

 

List Barang Camping

Untuk Pademic Covid-19 , aktiviti bermalaman tidak dibenarkan di kebanyakan kawasan perkhemahan awam seperti taman rimba, taman negeri. Oleh itu mereka yang berminat dinasihatkan utnuk hubungi pihak pengurusan dahulu untuk mendapatkan status terkini. Oleh kerana senarai ini terlalu panjang , kami mengambil keputusan untuk menyenaraikan list mengikut negeri dan kawasan popular

Bekok , Segamat

Bekok , Segamat. Kredit Mohamad Zulhelmy


Lembah Klang

Taburan port camping di Lembah Klang terletak di antara kawasan Hulu Langat, dan utara Selangor/ Kuala Lumpur dari Ulu Yam sehingga sempadan Perak.  Namun, terdapat juga Kawasan perkhemahan di Serdang dan Putrajaya.

 

Senarai Utara Lembah Klang  (  Ulu Yam/ Gombak Batang Kali / Rawang / Kerling / Hulu Selangor /Kuala Selangor /Klang )  

Senarai Kuala Lumpur  /Kemensah /Serdang

Senarai Hulu Langat 

Senarai Selatan Lembah Klang Semenyih/Broga/ Putrajaya

 


Pahang

Pahang adalah antara negeri yang mempunyai tapak perkhemahan terbaik di Malaysia.  Disebabkan kebanyakan tapak adalah berada di tanah tinggi dan tidak jauh dari Lembah Klang, faktor cuaca mempengaruhi mood perkhemahan.  Mungkin sebab cuasa sejuk, lalat pun kurang.

 

 Janda Baik 

Antara lokasi camping yang paling popular di Malaysia adalah di Janda Baik. Oleh itu tapak di sini sentiasa penuh dan booking perlu dibuat jauh lebih awal.

 Cameron Highlands

 Genting Highlands Bentong , Raub , Karak

 Fraser HIll 

 Kuantan , Cherating , Sg Lembing


Perak 

Taburan port camping di Perak adalah di Selatan Perak yang lebih berdekatan Lembah Klang lebih kurang 1 ke 2 jam,  dan di Utara Perak di mana perjalanan melebihi 3 jam.

 Perak , Tg Malim, Gopeng, Taiping, Grik, Kuala Kangsar, Sungai Siput 

 


Negeri Sembilan

Port camping di Negeri Sembilan terletak di kawasan Kenaboi (lebih dekat dengan Hulu langat)  ,  Port Dickson dan Negeri Sembilan.

Senarai Tapak Camping berdekatan Seremban , Kuala Pilah, Tampin, Rantau , Mantin

Jelebu, Kuala Klawang, Titi ,Kenaboi

Port Dickson


Melaka

Kebanyakan area camping di Melaka terletak di Jasin. Terdapat juga campsite awam di pantai-pantai di sekitar Melaka.

Senarai Tapak Camping Melaka


Johor

Senarai Tapak Camping Johor 

 


Pulau Pinang (Penang)

Kebanyakan port terletak di bahagian Balik Pulau.  Terdapat juga Taman Negeri Awam dan Pantai Awam yang boleh berkhemah.

Senarai Tapak Camping Penang


Kedah

Port camping Kedah adalah diantara Baling dan Sedim.

Senarai Tapak Camping Kedah (Baling & Sedim)

 


 

Perlis

Senarai Tapak Camping Perlis

 


 

Terengganu

Senarai Tapak Camping Terengganu


 

Sabah

Senarai Tapak Camping Sabah


Sarawak

Senarai Tapak Camping Sarawak

 

Kedai Barang Camping